Yağmur Apart otel

Yağmur Apart otel

Menü

Didim Tarihçesi ve görmeye değer KOYLARI 

Didim plajları 

Tarihi, doğası, kilometrelerce uzanan sahil şeridi, kumsalları ve ılıman iklimi ile Didim, Ege Bölgesi’nin incisi 

Didim Tarihçesi 

Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı

Didim ilçesinin ilk yerleşim izleri Neolitik Devre (MÖ 8000) uzanır. MÖ 16. yüzyılda Miken, Giritliler ve daha sonra da Aka kolonilerinin varlığı görülür. Persler, Romalılar ve Bizanslılardan sonra 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra Anadolu'nun kapılarının Türklere açılmasından sonra ilk olarak Karia olarak anılan bu bölge Türklerin eline geçmiştir. 1. Haçlı Seferi'nin ardından yeniden Bizans'ın eline geçti. 1261 yılından sonra Karia'da Menteşe Beyliği'nin kurulmasıyla Didim ve çevresi bu beyliğin içine alınmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında varlığını "Yeronda - Yoran" ismi ile sürdürmüştür. 1924'ün 23 Mart'ında Lozan Antlaşması gereği Selânik'in Pravuşta bölgesi ve köylerinden (Kuçkar, Devekıran) gelen mübadiller Didim'in ilk sahipleri olmuşlardır. Yoran'dan giden Rumlar ise gittikleri yerde Nea Yeronda yani Yeni Yoran anlamına gelen bir köy kurmuşlardır.

1955 depreminden sonra önceleri halk arasında "Hisar" olarak da adlandırılan Yoran, devlet tarafından yaptırılan afet evlerine taşındıktan sonra "Yenihisar" adını almıştır. 9 Mayıs 1990 tarihine kadar Didim ve çevresi Söke ilçesinin bir parçası iken bu tarihte yayınlanan bir kanunla Yenihisar merkez olmak üzere Akbük, Akyeniköy beldeleri ile Akköy, Balat, Batıköy, Denizköy ve Yalıköy köyleri ve Milas ilçesinden alınan Akbük ile ilçe olmuştur. 1999 yılında isim benzerliğine meyil vermemek için dünya üzerinde sadece bir yerde bulunan ve kök olarak "Didymaion"'dan gelen Yenihisar ilçesinin ismi Didim olarak değiştirilmiştir.

 Apollon Tapınağı

Didyma Antik Kenti denildiğinde ilk akla gelen kesinlikle Apollon Tapınağı. Milattan Önce 8. yüzyılda inşa edildiği bilinen bu tapınak, ilçede en çok ziyaret edilen yerlerin de başında geliyor.

2000 yılın üzerindeki tarihi miras; hem boyutları, hem benzersiz yerleşim planı hem de günümüze kadar bu derece iyi korunmuş olmasıyla ziyaretçilerde büyük bir hayranlık uyandırıyor.

Tapınak içerisindeki 70 ton ağırlığındaki tek parça mermer blok, dünyanın en büyük mimarı elemanlarından biri.

Antik Yunan ve Roma dönemine ait bu benzersiz kehanet merkezine adını veren ise Zeus’un oğlu Apollon.

Tapınak, Artemis ve Heraion tapınaklarından sonra antik dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğine de sahip.

Altınkum plajı ve Apollon Tapınağı bölgeye gelen turistler açısından oldukça popülerdir.

Türkiye'nin ilk ve tek vegan festivali olan "Didim VegFest" 2018 yılından bu yana ilçede kutlanmaktadır. Festival, Apollon Tapınağı'nın yanındaki tarihsel yolda yapılmaktadır. Vegan lezzetlerin yer aldığı festivalde, Türk kültürüyle iç içe pek çok gösteri ve etkinlik gerçekleştirilmektedir. Dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi ağırlanarak ilçe ekonomisine ciddi katkı sağlanmaktadır.